هرچه جلوتر می رویم و تکنولوژی پیشرفت می کند، میل به راحتی و آسایش در انسان ها بیشتر می شود و کمتر تمایل دارند تا وقت خود را صرف کارهایی کنند که به نظر بیهوده می رسد. اگر به گذشته نگاه کنیم متوجه می شویم استفاده از بسیاری از وسایل امروزی بسیار اندک بوده و یا اصلا نبوده است.
یکی از این وسایل، ظروف یکبار مصرف می باشد. امروزه بسیاری از ما ترجیح می دهیم که به جای استفاده از ظروف آشپزخانه، از ظروف یک بار مصرف جهت برگزاری مراسم های شادی و عزا و یا برای مسافرت استفاده کنیم.
ترجیح ما به این دلیل است که زحمت خود را برای شستن ظروف کم کنیم و وقت خود را بیهوده صرف شستن این همه ظرف نکنیم. اما اگر بدانیم که استفاده بی رویه از بطری ها و ظروف پلاستیکی، چه خطراتی برای محیط زیست و حتی سلامت انسان ها دارد، شاید کمتر به فکر استفاده از این گونه ظروف بیفتیم.
تجزیه ظروف پلاستیکی
یکی از بزرگ ترین نقاط ضعف ظروف پلاستیکی، عدم توانایی طبیعت در تجزیه آن می باشد. تقریبا 500 سال طول می کشد تا یک بطری پلاستیکی تا حدی تجزیه شود. البته تجزیه پلاستیک بستگی به عوامل مختلفی مانند نوع پلاستیک به کار رفته در ظرف، آبوهوا و اسیدهای موجود در محل دفع زباله دارد.
مشکل بازیافت پلاستیک
بطری های شیشه ای را به راحتی می توان جمع آوری کرد و با ذوب آن، مجددا مورد استفاده قرار داد. اما بر خلاف بطری های شیشه ای، ظروف پلاستیکی را نمی توان بازیافت کرد و دوباره مورد مصرف قرار داد. بسیاری از ظروف پلاستیکی که درون سطل های زباله انداخته می شوند، هرگز بازیافت نمی شوند.
عدم استفاده مجدد
لازم به ذکر است که از بطری های پلاستیکی و ظروف پلاستیکی به ندرت استفاده مجدد می شود. بنابراین شاید ظروف پلاستیکی که الان نزد شماست و مورد استفاده تان قرا ر می گیرد، اولین و آخرین بار است که از آن استفاده می شود.
نکات مهم برای استفاده از ظروف پلاستیکی
- پس از استفاده از لیوان های یکبار مصرف، آنها را بشکنید تا مجددا استفاده نشوند. در برخی موارد مشاهده می شود که برخی افراد سودجو، بدون توجه به عواقب و تاثیرات سوء این کار بر سلامت مردم، دست به این کار می زنند.
- اگر می خواهید ظروف پلاستیکی ضخیم را که برای نگهداری انواع غذاها در یخچال استفاده می شود، در ماکروویو بگذارید، حتما به قابلیت این ظرف برای استفاده از آن در ماکروویو دقت کنید. برچسب مخصوص ماکروویو بر روی ظروفی که این قابلیت را دارند، حک می شود.
- برای نگهداری آب در یخچال از بطری های پلاستیکی استفاده نکنید. سعی کنید از بطری های شیشه ای استفاده کنید، زیرا حداکثر آسیبی که به شما می رسانند شکسته شدن آنها است. علاوه بر این، به حفظ محیط زیست خود نیز کمک کرده اید.
- اگر ظروف پلاستیکی خریداری کردید که حاوی بیسفنول – آ (BPA )بود باید بدانید که سمی می باشد. طبق تحقیقات انجام گرفته مشخص شده است که BPA موجود در ظروف پلاستیکی ارتباط مستقیمی با ایجاد سرطان در انسان دارد. هم چنین مشکلات هورمونی شدیدی هم برای انسان ایجاد می کند.
- استفاده مجدد از بطری آب، بدون اینکه قبل از استفاده مجدد آن را تمیز کنیم، بسیار خطرناک می باشد، زیرا باکتری هایی درون بطری وجود دارند که رشدونمو کرده و منجر به بیماری افراد می شوند. این امر در آب و هوای گرم بسیار شایع است، زیرا رطوبت و گرما سبب رشد سریعتر باکتری ها می شود.
- شستن و خشک کردن دهانه بطری آب تا حدی از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.
- استفاده از ظروف پلاستیکی یک بار مصرف علاوه بر آسیب محیط زیست، در صورت عدم رعایت نکات ایمنی می تواند بر سلامت انسان ها نیز اثر بگذارد. پس قبل از استفاده از آن، نکات ایمنی را رعایت کنید.